BA
M

Melatonin je prirodni hormon koji se prirodno proizvodi u tijelu i igra ključnu ulogu u regulaciji vašeg unutrašnjeg sata i sna. Unutrašnji sat, poznat i kao cirkadijalni ritam, određuje vaš dnevni ritam aktivnosti i odmora, uključujući vrijeme kada spavate i kada ste budni.

Melatonin se često naziva “hormonom sna” jer se njegova proizvodnja povećava u večernjim satima kako biste se mogli lakše uspavati, a smanjuje se ujutro kako biste se probudili osvježeni.

Šta je melatonin i kako se proizvodi?

Melatonin se proizvodi u maloj žlijezdi smještenoj u mozgu, poznatoj kao epifiza ili pinealna žlijezda. Proizvodnja melatonina regulirana je od strane mozga i njegova sinteza počinje u odgovoru na pad svjetlosti.

Kada je vanjska svjetlost oslabljena, posebno u večernjim satima, mozak počinje signalizirati epifizi da počne proizvoditi melatonin. Ovo povećanje melatonina priprema tijelo za san i pomaže vam da se lakše uspavate.

Melatonin i cirkadijalni ritam

Cirkadijalni ritam je biološki sat vašeg tijela koji kontrolira vaše fiziološke i mentalne promjene tokom 24-satnog razdoblja. Ovaj unutarnji sat regulira niz bioloških funkcija, uključujući razinu hormona, tjelesnu temperaturu, krvni tlak, apetit, a posebno vrijeme spavanja i buđenja.

Melatonin igra ključnu ulogu u održavanju cirkadijalnog ritma, jer signalizira tijelu kada je vrijeme za spavanje i pomaže ga pripremiti za san.

melatonin

Uticaj vanjskih faktora na melatonin

Vanjski faktori, posebno svjetlost, igraju važnu ulogu u regulaciji proizvodnje melatonina. Izloženost jakoj svjetlosti, posebno plavoj svjetlosti koju emitiraju ekrani elektroničkih uređaja, može smanjiti proizvodnju melatonina, čime se ometa vaš cirkadijalni ritam i otežava vam se uspavati.

Zato je važno smanjiti izloženost jakoj svjetlosti prije spavanja i stvoriti tamu i opuštajuće uvjete u spavaćoj sobi kako biste potaknuli prirodnu proizvodnju melatonina i olakšali proces uspavljivanja.

Melatonin i putovanje

Promjene vremenskih zona i putovanje preko različitih dijelova svijeta mogu poremetiti vaš cirkadijalni ritam, što rezultira tzv. “jet lagom”. U takvim situacijama, melatonin može biti koristan alat za prilagođavanje vašeg tijela novoj vremenskoj zoni.

Uzimanje melatonina prije spavanja, prema novom lokalnom vremenu, može vam pomoći da brže prebrodite jet lag i uspostavite novi cirkadijalni ritam.

Melatonin kao dodatak prehrani

Melatonin se također može koristiti kao dodatak prehrani za poboljšanje kvalitete sna. Mnogi ljudi koji pate od nesanice ili problema sa spavanjem koriste melatonin dodatke kako bi potaknuli prirodnu proizvodnju hormona i poboljšali san.

Ashwa Sleep i Melatonin

Ashwa Sleep je inovativan dodatak prehrani koji će vam pomoći da konačno pobijedite nesanicu i osigurate si kvalitetan san. Sastoji se od ašvagande, prirodne biljke koja potiče opuštanje i umirenje, te melatonina, hormona odgovornog za regulaciju ritma spavanja.

Kupite ODMAH.

Ova jedinstvena kombinacija pruža vam olakšanje pri uspavljivanju i održava vaš san mirnim i dubokim tokom cijele noći.

Dodatak GABA također doprinosi održavanju ravnoteže anksioznosti i stresa, što ga čini idealnim za rješavanje problema nesanice i ostvarivanje revitalizirajućeg sna.

Zahvaljujući Ashwa Sleepu, moći ćete se probuditi osvježeni i puni energije, spremni za nove izazove svakog dana.