BA
M

Valerijana, drevna ljekovita biljka čija historija seže unatrag stoljećima, postala je nezaobilazan sastojak u domenu prirodne medicine. Njeno umirujuće djelovanje, posebno na nervni sistem, čini je pravim saveznikom u borbi protiv stresa i nesanice. U ovom blogu istražit ćemo uticaj valerijane na nervni sistem i kako je možete uključiti u svoju rutinu.

Valerijana: Prirodni lijek protiv stresa

1. Umirujući efekat na nervni sistem

Valerijana je poznata po svojim smirujućim svojstvima koja pomažu umanjiti napetost u nervnom sistemu. Aktivni sastojci biljke djeluju na receptore u mozgu, potičući osjećaj opuštenosti i mira.

2. Borba protiv stresa

Savremeni način života često izaziva stres i napetost. Valerijana se pokazala učinkovitom u smanjenju nivoa stresnih hormona, pružajući olakšanje od svakodnevnih izazova.

3. Poticanje kvalitetnog sna

Nesanica može ozbiljno uticati na nervni sistem. Valerijana pomaže u regulaciji ciklusa spavanja, potičući dublji i kvalitetniji san. Kvalitetan san ključan je za optimalno funkcioniranje nervnog sistema.

4. Smanjenje anksioznosti

Valerijana se tradicionalno koristi i u borbi protiv anksioznosti. Njeno umirujuće djelovanje može pomoći u smirivanju tjeskobe i nervoze.

Kako uvesti valerijanu u svoju svakodnevicu

1. Čaj od valerijane: Pripremite sebi opuštajući napitak od suhog korijena valerijane. Čaj prije spavanja može značajno poboljšati kvalitetu vašeg sna.

2. Dodaci prehrani: Valerijana je dostupna i u obliku dodataka prehrani. Kapsule ili tablete s ekstraktom valerijane mogu se lako uključiti u vašu dnevnu rutinu.

3. Aromaterapija s valerijanom: Esencijalno ulje valerijane koristi se u aromaterapiji radi postizanja opuštanja. Dodajte nekoliko kapi ulja u difuzor i uživajte u umirujućem ambijentu.

4. Primjena na vanjske dijelove: Kreme i ulja s valerijanom mogu se koristiti za masažu, pružajući trenutni osjećaj opuštanja na koži.

Ashwa stress i valerijana

Ashwa Stress, koji u kombinaciji sa valerijanom i djelotvornim vitaminima B skupine može efikasno pomoći u ublažavanju i rješavanju simptoma nervoze i drugih sličnih problema.

KUPITE ODMAH!

Uzimajući u obzir ove prednosti, valerijana se pokazuje kao izvrstan saveznik u održavanju zdravlja nervnog sistema. Bez obzira borite li se s nesanicom, stresom ili jednostavno želite pridodati mir svojoj svakodnevnici, valerijana može biti vaš prirodni put do unutarnje ravnoteže.