BA
M

Šta je testosteron, za šta je važan i koliko je bitan za zdravlje muškarca? Radi se o muškom spolnom hormonu kojeg u manjoj mjeri imaju i žene. Što se tiče muškaraca, što ga više imaju to je muškarac snažniji, mišićaviji, borbeniji ali i spolno mnogo moćniji.

Muškarci testosteron proizvode testisima i nadbubrežnim žlijezdama i luče vrlo velike količine ovog hormona, prosječno je to oko 260 – 1000 nanograma na decilitar krvne plazme.

Način na koji muško tijelo iskorištava raspoloživi testosteron ovisi o broju receptora u organizmu muškarca. Pa se tako kod muškarca s velikim brojem receptora na ključnim mjestima ostvaruju svi učinci testosterona, čak i onda kad ga proizvode u manjim količinama.

Ukoliko muškarac ima receptore za testosteron na žlijezdama lojnicama, naprimjer, njegovo tijelo neće biti mnogo dlakavo i neće imati masnu kosu ili problematičnu kožu.

Mane i prednosti kod muškaraca koje su vezane za testosteron su individualne.

Testosteron

Šta preuzeti ako imate nizak nivo testosterona?

Ono što je najvažnije kod takvog stanja jeste prije svega regulacija stresa i popravljanje ukupnog zdravstvenog stanja. Trebali biste imati redovan i kvalitetan san i trebali biste zdravo gubiti kilograme ukoliko ste gojazni,

Ako je nivo testosterona klinički jako nizak, to bi zahtijevalo agresivniji tretman u kojem bi vaš ljekar trebao propisati lijek koji bi uzrokovao da hipofiza stvara više testosterona.

Postoji još mnogo drugih načina kako bi se nivo ovog hormona pojačao ali biste se u svakom slučaju trebali posavjetovati sa svojim doktorom o terapijama.

Koji su znakovi niske razine testosterona?

Znakovi sniženog testosterona su sljedeći:

Nedostatak seksualne želje!

Testosteron je gorivo koje snaži mušku seksualnu želju. Ukoliko je testosteron u manjku, osoba nema želju. Iako se seksualna želja razlikuje od osobe do osobe, znatno manja zainteresiranost je s osobama koje imaju prenizak nivo ovog hormona.

Problemi s erekcijom!

Prenizak nivo ovog hormona donosi probleme s erekcijom pa tako, iako želja za seksualnim odnosom nije potpuno isčeznula, manjag testosterona neće dozvoliti da se to desi. U slučaju ponavljajućih problema s erekcijom, svakako posjetite liječnika.

Gubitak mišićne mase

Manjak testosterona primjetit će se i na osobama koje su izrazito fizički snažne. Naime, njihova snaga će opasti kao i obim mišića. Kod takvih osoba čak ni mnogo jači trening neće pomoći da se masa vrati.

Povećanje udjela masnoga tkiva

Kada se mišićna masa smanji usljed nedostatka testosterona, dolazi do snažnog nakupljanja masnog tkiva. To se kod muškaraca obično dešava u predjelu trbuha i u donjem dijelu leđa.

Umor i manjak motivacije

Ukoliko je muškarac intenzivno umoran bez posebnog razloga, moguće je da se radi o jako niskom nivou ovog hormona. Uz umor, muškarci sa sniženim testosteronom često imaju i manjak želje za bilo čime.

Promjene raspoloženja i razdražljivost

Snižen nivo ovog hormona može dovesti do osjećaja depresije i anksioznosti, uznemirenosti i paničnih napada te do iznenadnih osjećaja tuge i psihičke nemoći. Manjak testosterona dovodi do neravnoteže hormona, a to direktno utječe na promjene raspoloženja. Stoga, ako se lako iznervirate i budete „izbačeni iz takta“, vrijeme je da posjetite liječnika.

Kako nadomjestiti manjak?

Kada testosteron bude u manjku i kada ga vaše tijelo ne proizvodi u dovoljnoj količini ili uopšte, ono što se preporučuje prvo jeste naravno posjet doktoru. Nakon toga primjenom adekvatne terapije uspostavaljaju se i vraćaju u normalu tjelesne funkcije.

Na koje načine sebi možete pomoći?

  • Višak kilograma je vrlo snažno povezana s manjkom testosterona kod muškaraca, zato biste se trebali potruditi da izgubite višak kilograma na zdrav i siguran način.
  • Izbjegavajte dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom proteina.
  • Jedite više monozasićenih masti jer su istraživanja pokazala da muškarci koji jedu više monozasićenih masti imaju višu razinu testosterona. Njih možete pronaći u orasima, bademima, lješnjacima itd.
  • Izbjegavajte alkoholna pića!
  • Spavajte dovoljno i kvalitetno.
  • Bavite se sportom!

ASHWA TESTO – za povećanje nivoa testosterona na prirodan način

Ukoliko želite održati ili povećati svoju prirodnu proizvodnju testosterona, ili ukoliko želite pronaći način da podignete nivo proizvodnje testosterona, Ashwa Testo je upravo za vas.

Ashwa Testo, pored ašvagande sadrži i druge djelotvorne komponente poput biljke tribulus terrestris sa udjelom od 90% saponia te biljku maca (Lepidium meyenii) koje sinergijski sa ašvagandom djeluju na naćin, osiguravajući da prirodan proces proizvodnje testosterona ostane na maksimalnim razinama.

Ashwa Testo kao dodatak ishrani može imati jake učinke kada je u pitanju reproduktivno zdravlje, odnosno kada se radi o povećanju nivoa testosterona, prirodnog hormona kod muškaraca.

Pomaže u riješavanju simptoma smanjene pokretljivosti spermatozoida te doprinosi plodnosti muškaraca.

Ashwa Testo kupite OVDJE.